TV264 & Medyabar Röportajı Eczacılar Zor Durumda!

TV264 & Medyabar Röportajından Başlıklar.

 

“Eczaneler birinci basamak sağlık kuruluşlarıdır”

Sakarya Eczacılar Odası Başkanı Orhan Yontar, “Eczaneler birinci basamak sağlık kuruluşlarıdır. Her meslekte olduğu gibi eczacılarında yaşadığı sorunlar var. Biz eczacılık fakültelerinden mezun olan meslektaşlarımızın hakkını savunan Eczacılar Odasıyız.  Bizi en çok zorlayan durum eczacılık fakültelerinin gereğinden fazla olması. Neredeyse her sene 4 bin eczacı mezun olmaktadır. Bu durum mezun olan arkadaşlarımızın eczane açmasının önüne geçmektedir. Sonuçta 3 bin 500 kişilik nüfusa bir eczane açma hakkı veriliyor, bazı ilçelerde eksiklikler olduğu zaman 3 ayda bir yapılan eczacı yerleştirme sistemiyle orada eczane açılabiliyor”

 

“Sağlık her şeyden önce gelir”

Sağlığın her zaman her şeyden önce geldiğini söyleyen Orhan yontar, “Sağlık her şeyden önce gelir, ne kadar paranız olursa olsun sağlık kadar önemli değildir. Pandemi süreci boyunca doktorlarımız, diş hekimlerimiz, biz eczacılar ve bütün sağlık çalışanları olarak ne kadar emek verdiğimizi tüm Türkiye görmüştür. Gerçekten sağlıkçılar olmasaydı ben covid-19’un bu kadar çabuk atlatacağımızı düşünmüyorum aksine daha fazla kayıp vereceğimizi düşünüyorum”

 

“Hastanelerde çalışacak hekim bulamayacaklar”

Sağlıkta şiddet konusuna da değinen Sakarya Eczacılar Odası Başkanı Orhan Yontar, “Üzülerek söylemek istiyorum ki geçtiğimiz ay yaşanan olayda, değerli Ekrem Karakaya kardeşimiz kendini bilmez bir adam tarafından katledilmişti. Bu ve bunun gibi sağlıkta şiddet olaylarını duyuyoruz. Tıp sektöründe ikinci ve hatta üçüncü bir dal okumak, ömrünü vermek demektir. Şifa dağıtmaya ömrünü veren insanlara bu şekilde yaklaşılmaması gerekiyor. Özellikle hastanelere giden hasta yakınları psikolojik olarak farklı durumda olabilirler ama oradaki doktorlar yaşatmak için o işi yapıyorlar. Artık sağlıkta şiddet olayına hasta ve hasta yakınları bilinçli olarak yaklaşması gerekiyor ve bu gibi durumların artık tamamen bitmesi gerekiyor, eğer bu duruma son verilmezse yarın bir gün hastanelerde çalışacak hekim bulamayacaklar” 

 

“Zam gelmesini istemiyoruz”

İlaç Fiyat kararnamesi ve eczacıların zamlardan beklentisi hakkında açıklamalarda bulunan Orhan Yontar, “2009 senesinde ilaç fiyat kararnamesi diye, eczanelerin kendi yaşantılarını sürdürebilmesi için bir karar çıkarılmıştı ama 13 yıldır revize edilmeyen bu kararname yüzünden eczanelerin artık kendilerini sürdürebilecek kapasiteleri kalmadı. Sağlık bakanlığı bu konuda yaklaşık 10 gün önce bir çalışma gerçekleştirdi. İlaç fiyatlarına yüzde 3’lük bir zam getirdi, ama genele vurduğumuz zaman bu zam bir eczanenin çalışanının sigortasını bile ödemeye yetmiyor. Biz eczacılar olarak ilaçlara zam gelmesini istemiyoruz. İlaçlara zam gelmesi firmaların işi. Biz sadece birim fiyatları arasındaki karın artırılmasını istiyoruz. Yine de 2009 yılından beri hiçbir iyileştirme yapılmayan kararnameyi revize etmeleri bile bizi kısmen de olsa mutlu etmiştir”

 

Haber Linki İçin Tıklayınız.

 

 

 

 



25 Temmuz 2022 - Okunma Sayısı : 986