STOK ZARARI BİLDİRİM İŞLEMLERİ HAKKINDA AÇIKLAMALAR

Sağlık Uygulama Tebliği Değişikliği ve Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından yapılan fiyat düzenlemelerinden etkilenen ilaçlara ait stok zararının ilaç firmaları tarafından tam ve eksiksiz olarak telafi edilebilmesi için, bu ilaçların stok zararı bildirim işlemleri bu hafta boyunca eczane paket programları üzerinden yapılacak ve 17.12.2010 Cuma günü saat 24.00’de sona erecektir.

Stok Zararı Bildirimi işlemleri hakkında e-posta ve telefon yolu ile Birliğimize yapılan başvurularda sıkça sorulan sorular ile ilgili olarak aşağıda yer alan bilgilendirme hazırlanmıştır:

1) Stok zararı bildirimi işlemi nedir?

Bu hafta boyunca yapılacak olan stok zararı bildirim işlemleri, genel bir mal alım ve stok bildirimi değildir. Bu işlem, bir defaya mahsus olarak gerçekleştirilmekte olup, Cuma gecesi bildirim ekranının kapanması ile sona erecektir. Eczanelere stok düzeltme hakkı tanınmadan stok ve mal alım bildirimi yapılmaması konusundaki uygulamamız, 17.12.2010 Cuma gecesi saat 24.00 de stok zararı bildirim ekranının kapanması sonrasında aynen devam edecektir. Bu açıdan, meslektaşlarımızın, sadece yeni düzenlemeden etkilenen ürünler için bildirimde bulunması büyük önem taşımaktadır.

2) Stok Zararı Bildirim işlemlerini ne zaman yapmalıyız?

Stok Zararı Bildirim işlemlerinin TEBEOS programı üzerinden gerçekleştirilmesi için programda gerekli düzenlemeler dün tamamlanmış ve yapılan güncellemeyi alan tüm TEBEOS kullanıcıları, ekranlarında açılan Stok Zararı Bildirim Butonunu kullanarak ve Birliğimiz tarafından duyurulan işlem adımlarını takip ederek, stok zararı bildiriminde bulunmaya başlamıştır. Programı güncellemede sorun yaşayan meslektaşlarımız http://www.recete.org/?modul=haberdetay&id=1176449 linkinden ulaşabilecekleri “TEBEOS GÜNCELLEME İŞLEMLERİ HAKKINDA” başlıklı Duyurumuzdaki işlem adımları ile güncelleme alabilirler.

3) Stok zararı bildirim işlemi ne kadar vakit alıyor?

Şu ana kadar yapılan bildirimlere ilişkin verilerin değerlendirilmesi ve alınan ortalamalar sonucunda, eczaneler bildirdikleri stok miktarına göre 3 gruba ayrılmaktadır:

1.STOK SEVİYESİ ortalama 246 kalem – 1450 adet ilaç

2.STOK SEVİYESİ ortalama 465 kalem – 1880 adet ilaç

3.STOK SEVİYESİ ortalama 597 kalem – 5306 adet ilaç

Eczanenin stok ve cirosuna bağlı işlem hacmine göre, eczanedeki tüm ilaçların karekodlarının TEBEOS programındaki Stok Zararı Bildirimi ekranına okutularak stok zararı bildirimi işleminin tamamlanması, 2 ile 4 saat arasında sürmektedir.

4) Bildirim işlemini TEBEOS Programı üzerinden yapmak zorunlu mu?

Bildirim işlemi diğer eczane paket programları ile de gerçekleştirilebilmektedir. TEBEOS Programının avantajı, yapılan bildirimlerden, sadece yeni düzenlemelerden etkilenen ilaçlar için İTSye bildiriminde bulunmak üzere filtreleme işlemini gerçekleştirmesidir. Diğer eczane paket programları üzerinden bildirimde bulunan meslektaşlarımızın, bildirim sırasında, düzenlemelerden etkilenmeyen ilaçlar için herhangi bir işlem yapmamaları büyük önem taşımaktadır.

5) İTS’ ye bildirim işlemini tek seferde mi yapmalıyız?

Stok Zararı Bildirim ekranına girişi yapılan ilaçların İTSye bildirimi, tek seferde yapılabileceği gibi, parça parça yapılması da mümkündür. TEBEOS Programı, stok zararı bildirimi bölümüne girişi yapılan ilaçları kayıt altına almaktadır. Bir ilacın, programa stok zararı olarak bildiriminden sonra satışı gerçekleşirse, bu ilaca ait kayıt İTSden otomatik olarak düşülecektir. Aynı şekilde, eczaneye yeni alınan ilaçların da stok zararı bildirim ekranına kaydı yapılacaktır.

16 Aralık 2010 - Okunma Sayısı : 153