STOK ZARARI BİLD. DOĞRULTUSUNDA ECZ.LERE YAPILACAK GERİ ÖDEMELER İÇİN FİYAT FARKI FAT. DÜZENLENMESİ KONULU BİLG. GÜNCELLENDİ

STOK ZARARI BİLDİRİMLERİ DOĞRULTUSUNDA ECZANELERE YAPILACAK GERİ ÖDEMELER İÇİN FİYAT FARKI FATURASI DÜZENLENMESİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Meydana gelen fiyat düşüşü ve KKİ artışı düzenlemelerinden etkilenen ilaçlar için oluşan stok zararının ilaç firmalarınca telafi edilmesi konusunda, Türk Eczacıları Birliği ve Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından müştereken belirlenen işlem adımları eş zamanlı olarak duyurulmuştur. Meslektaşlarımız, bu işlem adımlarını uygulayarak eczane paket programları üzerinden İlaç Takip Sistemine stok zararı bildirim işlemlerini gerçekleştirmiştir.

Stok zararı bildirimleri doğrultusunda eczanelere yapılacak geri ödemelerin tek depo üzerinden yapılması kararlaştırılmış, ecza deposu/kooperatifi seçimi işlemleri de, Birliğimizin internet sayfasında açılan alan üzerinden gerçekleştirilmiştir.

Bugün (30.12.2010) Merkez Heyetimiz tarafından, ecza depolarının ve kooperatif yetkililerinin katıldığı bir toplantı yapılarak konu değerlendirilmiş ve stok zararlarının eczanelere geri ödenmesinde uygulanacak yöntemin işleyişi konusunda tam bir mutabakat sağlanmıştır.

Eczanelerin, paket programları aracılığıyla İTS’ye yapmış oldukları stok zararı bildirimlerine ait veriler, firma bazında listeler haline getirilmiştir. Bu listelerden oluşan RAPOR, eczane tarafından kesilecek Fiyat Farkı Faturası ekinde, stok zararının geri ödenmesi için seçilmiş olan depo/koop şubesine teslim edilecektir.

Meslektaşlarımızın, İTSye yaptıkları stok zararı bildirimi kapsamında yer alan ilaçlara ait listeyi, bildirimde bulundukları eczane paket programlarından RAPOR şeklinde alabilmeleri için paket programlarda bir güncelleme yapılması gerekmektedir.

TEBEOS Programında, 31.12.2010 Cuma (yarın) sabahtan itibaren liste alma işlemi aktif hale gelecektir. Kullanıcıların güncellemeyi almak için programın kapatıp açmaları yeterlidir.

Diğer eczane paket programlarının yetkililerine de bu güncelleme için yapmaları gereken işlemler konusunda bilgi verilmiş olup, bu programların kullanıcılarının da yarın sabahtan itibaren programlarından bu listeleri alabilmeleri mümkün olacaktır.

Fiyat Farkı Faturası ve eki listenin yarın hazır hale getirilmesi zorunlu değildir. Bu işlemler için 1 haftalık bir süre bulunmaktadır. Sistem yoğunluğu, kullandığı paket programın güncelleme alamaması gibi çeşitli nedenlerle gerekli işlemi yarın tamamlayamayan meslektaşlarımızın, bu işlemleri önümüzdeki hafta içerisinde de yapması mümkündür.

TEBEOS Programında, stok zararı bildirimi kapsamındaki ilaçların listesini alabilmek için Stok Zarar Bildirim bölümüne girilerek “Stok Zarar” butonuna basıldığında açılan ekranda yer alan raporun çıktısı alınacaktır. Bu rapor (ilaç listesi), ortalama 50-60 sayfa civarındadır.

Meslektaşlarımız, bu listeyi, duyuru ekinde ekte yer alan örneğe uygun olarak düzenledikleriFiyat Farkı Faturası ile birlikte, daha önce bildirdikleri depo/koop şubesine teslim edeceklerdir.

Fiyat Farkı Faturasının KDVsiz tutarı eczane paket programından alınan RAPOR’un sonunda belirtilen toplam tutardır. Fatura kesilirken bu tutara %8 KDV eklenmesi gerekmektedir. Fiyat Farkı Faturası ve eki listenin, en geç 07.01.2011 Cuma günü saat 17.00’ye kadar ilgili depo kayıtlarına girmiş olması gerekmektedir. Faturanın 2010 tarihli olması zorunlu olmayıp, 2011 Ocak ayı tarihli olarak da kesilmesi mümkündür.

Depo/Koop şubesi, fiyat farkı faturası altındaki tutarı, eczacının alacak hesabına işleyecek, hesap ekstresinde görülecek ve eczacının çalışma şekline göre, depo/koop şubesine yapacağı ödeme tutarından düşecektir.

İlaç fiyat düşüşleri ve KKİ artışı düzenlemeleri nedeniyle oluşan stok zararının telafisi için yapılan ve hiçbir şekilde, bir mal alım ve stok bildirimi olmayan stok zararı bildirim işlemlerinin birtakım farklı bilgilendirmeler ve yaşanan tereddütler nedeniyle bazı meslektaşlarımızca yapılmadığı bilinmektedir. Bu şekilde, bildirimde bulunmayan ve gelinen süreçte mağdur olan meslektaşlarımız için izlenecek yöntemin değerlendirilmesi amacıyla yeni yılın ilk haftasında sektörün ilgili tarafları ile ayrıca bir toplantı yapılması kararlaştırılmıştır.

Tüm meslektaşlarımızın bilgisine sunarız.

MERKEZ HEYETİ

Fiyat Farkı Fatura Örneği İçin Tıklayınız

DUYURUYA İLAVE: BU DUYURUDA ANLATILAN VE FATURAYA EKLENECEK LİSTELERİN YAZDIRILMASINA OLANAK TANIYAN TEBEOS GÜNCELEME İŞLEMİ DEVREYE ALINMIŞ OLUP TEBEOS PROGRAMININ KAPATILIP AÇILMASI İLE GÜNCELLEME DOSYALARI PROGRAMA YÜKLENECEKTİR.

Fatura eki listelerin yazdırılması için yapılması gereken işlemlere ait ekran görüntüleri aşağıdaki gibidir:

Ekran - 1

Stok Zararı Bildiriminizin yazıcı çıktısını almak için "Stok Zarar Bildirimi" butonuna basınız. (Ekran - 2 deki uygulama açılacaktır.).

Ekran - 2

Stok Zararı Bildiriminde TEBEOS' a kayıt ettiğiniz ve İTS Web servislerine bildirdiğiniz ilaçların listelendiği bölümdür. "Stok Zararı" butonuna tıklandığında İTS' den onay almış ilaçların raporu gelir.(Ekran - 3)

Ekran - 3

Gelen rapor ekranında İTS' ye bildirilmiş ve uygundur yanıtı alınmış ilaçlarınız birer birer satırlar halinde görüntülenir. İlaçlarınız "İlaç Firmalarına" göre gurplandığı için her grup bitiminde o ilaç firmasına ait "Kutu Adedi" ve "Stok Zararı" görüntülenir. Raporun sonunda da Toplam kutu Adetleri ve Genel Toplam Stok Zararınız görüntülenir.
Bu raporun çıktısını almak için üst kırmızı çerçeve içinde bulunan "Yazıcı" simgesi ( ) tıklanır.

31 Aralık 2010 - Okunma Sayısı : 200